söndag 28 februari 2010

Barbacka!

Duktiga medryttaren Elin har ridit ut barbacka på Mander några gånger. Jag tror inte att någon har ridit barbacka på honom förut faktiskt. Han var, enligt Elin, lite fundersamt först och gick väldigt försiktigt.

Nu när Elin banat väg vill jag inte vara sämre så igår red jag en sväng barbacka. Varmt och skönt att sitta direkt på hästryggen när det är kallt. Det småregnade lite också och då är det ju skönt att slippa putsa sadeln när ridturen är slut. Den första svårigheten är såklart att sitta upp. Nu finns det ju dock en hel del snödrivor som kan användas som uppstigningspallar. Helt lätt är det dock inte. Så fort man försöker skjuta ifrån lite så skjunker man ner genom snön. Elin hade samma problem. Det roliga var dock att Mander stod alldeles stilla hur jag än klängde på honom. Jag anar att kanske Elin jobbat en del med detta (bra gjort!).

En trevlig ridtur på en väldigt vass rygg blev det. Jag har nog inte ridit barbacka på femton år så det må väl vara hänt att jag fegade med bara lite trav och ingen galopp. Det gav dock mersmak - fin kontakt och en helt annan känsla.

lördag 20 februari 2010

Lite inspiration kanske?

Lite vinterinspiration kan fås av den här videon. Fantastiskt vad duktiga en del är och vad vackert det är i snöiga Sverige!

Letar efter vårtecken

Vinterlandskap utanför fönstret, vinter-OS på tv'n. Det är precis som det ska vara i februari helgen innan sportlovet. Fast det kan också vara så att det vid denna tid går att hitta små snödroppar ute. Det senare är dock inte att tänka på nu. Jag tror att vi nästan har en meter snö ute. Något att hålla i minnet är i varje fall att vi i vanliga fall brukar få tampas med ett tjockt lager is som i varje fall inte går att rida på. Då föredrar jag snön faktiskt. Jag brukar rida på grannens ridbana och de har plogat denna i år så att det har fungerat riktigt bra. Problemet är bara att den blir mindre och mindre. Snövallarna på sidorna breder ut sig och snart är det väl bara en smal remsa i mitten kvar att rida på.

På vardagskvällarna blir det inte mycket mer än stallet och OS men såhär på helgen ska det väl kunna bli lite pyssel inomhus. Jag försöker att ta in våren om inte annat. Tulpaner, säger jag bara. Finns det något finare att glädja sig åt och göra fint med så här års?

Funderingar på ny stallplats

Det börjar kännas ganska tungt med stallarbetet nu . Jag har Mander i ett ganska omodernt stall där vi t ex inte har vattenkoppar till hästarna (vilket i och för sig förekommer i nybygda stall också då en del tycker att det är bättre för hästarna). Det blir ett himla slabbande med vatten så här års. Bära ut vatten till hagen, hacka hål på isen i hinkarna ute, bära in hinkar med fruset vatten i osv. Ibland fryser tyvärr även vattnet inne på natten, så då måste man hacka hål på is eller helst ta bort isen och fylla på nytt vatten. Till på köpet har jag en kräsen häst som vill ha nytt vatten i hinkarna inne varje dag. Jag har gjort en noga iaktagning och han dricker betydligt mer när jag byter vattnet så att det är rent från spån och hörester inför natten. Det är svårt att se till att hästarna får i sig tillräckligt med vatten på vintern. Tyvärr är det en gammal myt att de får i sig vatten genom att äta snö.

Förutom slabbet med vatten (som man inte får spilla på stallgolvet för då blir det livsfarliga isfläckar) så tillkommer sedvanlig snöskottning, en gödselstack som snart är omöjlig att ta sig ut på (den behöver också skottas), risk för snöras vid stallingången mm. Det är kanske inte så konstigt att jag börjar att fundera på att byta stall. Dessutom finns det en del nackdelar med att ha bara två hästar i ett stall. Det blir problem om jag vill åka iväg med min häst för då blir den andra ensam. Några längre utflyketer är alltså inte att tänka på. Våra hästar har också lite olika behov: Manders stallkompis är ett arabsto som har lätt för att gå på sig och har haft fång några gånger. Detta gör att hon inte ska äta för mycket och att vi måste vara försiktiga med att släppa ut henne i gräshage. Mander å andra sidan behöver äta massor utav mat och grönbete gör honom bara gott. Stallplatsen som jag har nu är väldigt billig men jag och den andra hästens ägare delar på allt jobb (utsläpp, fodringar och insläpp). Vi köper hö, spån och kraftfoder själva (och transporterar hem de mesta själva också). Det blir mycket jobb och man blir rejält uppbunden. Nu börjar jag bli trött på att höra mitt eget gnäll och min plan är därför att byta stall till hösten. I ett stall lite längre bort (tio minuters promenad) kan jag ev få en stallplats där allt ingår utom mockning av den egna boxen och det låter underbart! Det blir lite dyrare men det är det helt klart värt. Jag har inte skaffat häst för att ägna två tredjedelar av tiden i stallet till att slita med en massa kringarbete. Jag vill ju såklart umgås med min häst och förbättra min ridning. Hoppas att det blir två tredjedelar häst och en tredjedel av det andra till nästa år.

onsdag 10 februari 2010

onsdag 3 februari 2010

SNÖ!!!

När var det så här mycket snö sist? Någon som kommer ihåg? Nu har jag i varje fall dokumenterat att år 2010 var det en väldig massa snö ute. Tack vare bloggen ska det också sparas i cyberspace för alltid (tror jag). Här följer min dokumentation:

Vy över hus och tomt inklusive snövall.
Portstolpe med "mössa".
Tezla har svårt att ta sig fram...
...och håller sig helst till uppskottade gångar.
Marchallhållare sticker upp ur snön.
Jordkällaren syns knappt längre.
Jag förösker att få hästarna att röra sig i hagen genom att lägga ut halm på olika ställen (är lite osäker på vem som får mest motion -jag, när jag ska pulsa fram i snön och lägga ut halmen, eller hästarna?).
Bild tagen på Mander när det snöar...igen.
Snön i hagen når minst upp till knäna på en häst som är 170 cm i mankhöjd.

måndag 1 februari 2010

Veckans hemläxa

Det är nästan två veckor sedan jag tränade för min instruktör Lollo. Jag fick som vanligt lite hemläxa. Dels gjorde vi en bra övning i det lösgörande arbetet. Denna består i att rida skänkelvikning över sista hörnet på kortsidan på fyrkantsspåret. När jag kommer ut på spåret gör jag en ökning och sedan ska jag tillbaka till arbetstrav igen innan första hörnet på nästa kortsida för att förbereda en ny skänkelvikning över hörnet därefter. I skänkelvikningen ska jag tänka på att hästen ska ta för sig åt sidan med framben och bog.

Jag fick också i uppgift att träna mycket övergångar mellan skritt och galopp med bibehållen form. Särskilt svårt är det i avsaktningen och då gäller det att inte ha för långa tyglar. Jag måste ha mjuk men stadig kontakt med hästens mun för att kunna stötta honom att behålla formen in i avsaktningen. Det är också viktigt att förbereda avsaktningen väl och tänka kortare och kortare galopp och sedan avsaktning.

Så detta är alltså mycket av vad jag har tränat på den senaste veckan. Däremellan har det blivit ett par härliga uteritter i snön. Imorgon ska jag åka och träna igen för Lollo. Får se vad det blir för roliga övningar då.