måndag 24 maj 2010

GBR liveaboard och dykning

Har precis idag kommit tillbaka från tre dagar (fyra nätter) ombord på en båt ute på GBR (Great Barrier Reef). Totalt har vi gjort elva dyk, varav två nattdyk. En helt otrolig upplevelse! Vi bordade "Spoilsport" torsdag kväll tillsammans med några amerikanare, en australiensiska, tre österikiska killar, två tyskar, ett gäng japaner m tillhörande tolk. Under natten tog båten oss ut på de yttre delarna av revet. Första dagen gjorde vi två dyk och ett nattdyk på två platser på yttre delarna av revet. Jag har aldrig gjort något revdyk förut så det blev mycket att titta på redan från start. Alla färgglada fiskar, korallerna, sjögurkor och sjöstjärnor. En revhaj simmade förbi oss första dyket. Andra dyket såg vi bl a en lite ovanligare bläckfisk som försökte att kamoflera sig så att vi inte skulle se den.

Tredje och fjärde dyket första dagen var på ett ställe som heter Cod Hole. Namnet Cod Hole syftar till de stora fikarna Potato Cod som håller till här. De jättestora fiskar som kan bli upp mot 140 cm långa. Redan första dyket hade jag och Peter en "close encounter" med en av dem. Helt resolut simmade den rakt fram till mig för att spana in vem jag var. Den vände inte förräns den var några centimeter ifrån mig. Då simmade den strax under Peter och när vi kom upp till ytan sa han till mig: "Jag tror att jag sparkade till fiken men det var ju lätt hänt när den var så nära". Lite senare kunde vi se på en film som en tjej i besättningen gjort att det faktsikt var så att fisken simmade ner och knuffade på Peters simfena! Jätteroliga djur! Nedan ser ni en bild som Peter tog när den gigantiska fisken kom simmandes mot mig.


Efter första dagen blev det en skumpig tur ut till nya rev. Skapligt trötta efter en natt med ganska hög sjö släpade vi oss upp för att vara med på första dyket vid Challanger Bay. Det var helt klart värt besväret då ett vackert korallandskap väntade under ytan. Peter och jag stötte ganska snabbt på ett par revhajar som låg och slöade på sandbotten. De brydde sig inte märkbart mycket om oss och vi brydde oss inte så mycket om dem heller. Vi skulle nämligen få närkontakt med hajarna nästa dyk då det var dags för hajmatning! Båten flyttade vidare till en annan del av revet och vi fick gå ner till ett rev som såg ut unefär som en naturlig amfiteater. Ni kan ju gissa vad som var huvudnumret på den teatern. Just det, shark-feed! En plåtbehållare med hål i fylld med tonfiskhuvuden släpades runt i ett rep. Hajarna var på plats långt innan betet tror jag. Redan när vi satte oss på "första parkett" så cirklade en hel del hajar på platsen. Det var vitfenad revhaj, silertipped shark och en annan typ av revhaj. De följde efter plåthinken medan dykledaren drog den så att de kom riktigt nära oss i publiken. Sedan var det en show när locket lyftes av och de fick hugga in på betet. Ett väldigt slitande och dragande, ganska skrämmande även om det inte var fråga om så stora hajar. När tonfisken var slut tappade de snart intresset och vi kunde simma iväg för en liten fortsättning på dyket. Det var en väldigt annorlunda upplevelse att se hajarna så nära. de är verkligen smidiga och häftiga djur.


Sista dagen började med ett djupdyk. Detta var enda dyket som Peter inte hade med sig vår undervattenskamera. Den tar inte så bra kort så vi tänkte skippa den några dyk. På detta dyk fanns det dock chans att man kunde få se hammarhaj och mantor. Den här dagen ville de inte visa sig men Peter och jag hittade den allra finaste clowfiskfamiljen som man kan tänka sig. Vi grämer oss verkligen för att vi inte hade kameran med oss. Jag ska försöka att beskriva vad vi såg. Anemonen såg ut som en stor, rund bylsig kudde som var klarlila i färgen. I mitten stack det upp den typen av tentakler (kommer inte på något bättre ord) som finns på vanliga anemoner. Däri bodde en clownfiskfamilj. Två stora fiskar och så en massa små clownfiskungar. Jättevackert! Nedan ser ni en bild som en annan dykare tog på några clownfiskar.
Innan lunch anlände vi till en ny dykplats. Där låg även en forskningsbåt. Vi och de andra gästerna på båten fick då den stora förmånen att bli inbjudna till forskningsbåten och vi fick veta lite vad de sysslade med. Bl a höll de på med forskning på Nautilus. Jag vet inte riktigt vad de heter på svenska men det är alltså urtidsdjur som lever i stora snäckor. De lever på stora djup men kommer ibland upp till ytan på nätterna. Ombord på båten hade de några djur som de skulle märka och släppa ut i vattnet igen. Det var ett jätteintressant besök.
Vi gjorde ytterligare att par dyk den dagen. De sista dyket ville vi hitta anemonfiskar igen så att vi kunde få åtminstone något foto på dem. Vi hittade familjen nedan.
När vi var nästan tillbaka vid båten bestämde vi oss för att ta en lite vända till då vi hade tillräckligt med luft kvar. Självklart stötte vi på en revhaj igen. Den kom simmandes rakt emot oss mellan två revväggar. En bit framför oss stannade den och la sig för att vila på botten. Faktiskt så börjar vi nästan undra hur farliga det är egentligen, de verkar i alla fall vara väldigt slöa ;-) . Peter tog några bilder men när han kom någon meter ifrån tyckte hajen att de fick räcka så den simmade tillbaka åt det hållet den kommit ifrån.
På eftermiddagen njöt vi av den fantastiska utsikten från båten.
Vid solnedgången var det dags för "Aussie BBQ". Gott!

Det blev lite avslutningsfest med de andra gästerna och besättningen. Dagen efter vaknade vi upp vid Lizard Island. Därifrån åkte vi ett lågflygande propellerplan tillbaka till Cains. Nu såg vi hela revet och våra dykplatser från ovan. Helt fantastiskt vackert! Nedan ser ni först en bild på Lizard Island från ovan, sedan ett par bilder på revet ovanifrån och sist vägen som vi åkte med planet.

onsdag 19 maj 2010

Första dagen i Australien - Sydney!

Jag anlände i Sydney på kvällen i mörkret. Dagen därpå, det första jag ser när jag drar upp gardinen från hotellfönstret, loggan på företaget där jag jobbar... Nåja, så är det att leva i en globaliserad värld. Sedan ut och kolla några av Sydneys "must see":Operahuset, så vackert. Faktiskt inte alls överskattat och jag måste påpeka att det är svenskt kakel från Höganäs som pryder fasaden!
De här krabaterna ser man överallt. Vi tycker att de är jätteexotiska men för australiensarna är de bra ungefär som våra skräniga skator.

Vi tog en promenad i Sydneys botaniska trädgård och den första invånaren vi träffade på ser ni ovan (vi kallar den australiensisk bärfis).
Här ser ni en annan invånare: Kakaduan. Jättegulliga...när de vill ha något ätbart. Jag såg dem flyga upp i ett av träden och äta på ngn slags fikonfrukt. Självklart tog jag upp en frukt från marken som jag kunde mata dem med.
Lite senare på promenaden sa Peter: "Titta upp bakom dig". Jag hade promenerat rakt under ett spindelnät. Tillhörande spindel var ca fem cm lång! Ingen liten spindel alltså =).
Lite längre in i parken var det ett väldigt oväsen. Det lät ungefär som hundvalpar fast mycket mera ljud hela tiden. Till slut såg vi vad det var - gråhövdade flygande hundar. En koloni av dem har beslutat sig för att bo i parken. De är annars nyttodjur i naturen då de hjälper till m att pollinera blommar och fruktträd. I Sydneys botaniska trädgård gör de dock skada då de förstör de ovanliga träden. Man kan dock inte låta bli att tycka om dem, de är så söta när de vaknar till och knyter vingarna hårdare intill sig (ungefär som när Tezla hemma kurar ihop sig under filten).

måndag 17 maj 2010

Resedagbok från Australien

Fr o m nu och två veckor framåt blir det lite ovanligare innehåll på bloggen. Jag och Peter är i Australien så nu blir det "resedagbok". Mander har också fått åka på semester. Han är hos min pappa för lite sommarledighet. Tezla är hos goda vänner som gärna har lånehund ett tag.

Resan hit gick bra även om det var ganska tröttsamt när man kom till Bankok och insåg att det var nästan lika långt kvar (ca nio timmars flygning). Koalabjörnar får bli bloggens nya betygssättning framöver. Thai Air kan jag varmt rekommendera, det får fem av fem koalabjörnar. Superbra service helt enkelt.

måndag 10 maj 2010

Nya vårbilder

Ok, mobilen får duga bra till fotografering just nu. Nedan vårt rabarberstånd som växer så att det knakar.Ett land fullt med vårlökar. I bakgrunden ser ni Kronblom som lyfter på hatten (för våren, kanske?). Han stod förr i min farmor och farfars trädgård och nu står han hos oss.
Sist en härlig bild på stallkatten som njuter av solen.

lördag 8 maj 2010

Sköna maj

Just idag har det mest regnat och det har väl även varit en del blåst i maj hittills i maj. Undantaget var första maj då det var en ovanligt varm kväll. Nog om vädret. Jag har just varit på en ridtur i regnet på en väldigt pigg och glad häst. Typiskt, när han snart ska vara ledig. Efteråt skulle jag ta en rundvandring i trädgården och ta lite kort som jag tänkte lägga in på bloggen. Nej, det gick ju inte. Kameran har precis åkt iväg med Peter till Australien (han har åkt före mig för att jobba). I stället får det bli en bild från förra året. Vi har guldvivor i trädgården nu, men gräset är inte riktigt lika högt och frodigt ännu. Pga av de kyliga nätterna (hade frost tre nätter förra veckan) så går det långsamt framåt för mina trädgårdsväxter.

tisdag 4 maj 2010

Antiklimax utbytt mot resfeber

I söndags skulle vi ha åkt och tävlat igen. Så blev det inte. Klubben som skulle ha tävlingar hade sjuka hästar i sitt stall med riks för smittospridning så på lördagen ringde de och sa att tävlingen var inställd. Tråkigt, det blev ett riktigt antiklimax.

Det skulle vara sista tävlingen för Manders del innan en sommarvila. Peter och jag ska nämligen åka till Australien och vara borta i drygt två veckor!!! Därför är Manders sommarvila lite tidigarelagd och han kommer att åka ner till Småland nästa vecka. Där ska han gå på sommarbete fram till ungefär mitten på juli. Till en början med blir det uppstallning på nätterna dock. Den här veckan och nästa blir det därför mest skritt -och joggingturer i skogen, så att han börjar varva ner inför sin semester. Det behöver nog matte också för den delen =).